Stress och våra hormoner

 

Dagens samhälle är ett samhälle fyllt av krav och måsten. Vi kvinnor har ofta höga krav på oss själva och lever inte sällan med en känsla av att inte räcka till, både på jobbet och hemma. Din kropp är designad att överleva och systemet är väldigt känsligt.

Om du lever i stress aktiverar du dina stresshormoner som får prioritet över andra hormoner och system i kroppen. När hjärnan tolkar en situation som hotfull larmas det sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet är en del av det autonoma nervsystemet som styr andningen, blodtryck och puls, sådant som vi inte kan påverka med vår vilja. Stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin utsöndras från binjuren och skickas ut i blodet. 

Om stressen är mer eller mindre konstant kommer binjurarna att arbeta på övertid och producera kortisol oavbrutet vilket med tiden mattar ut dem.

 

Systemet har till uppgift att se till att det finns tillräckligt med energi till muskler och hjärna för kamp eller flykt reaktion. De system som inte behövs för överlevnad konkurreras ut tills dess att kroppen får vila och återhämtning så att andra viktiga kroppsliga funktioner ska få utrymme. Vid långvarig påverkan av stress i olika former förhindras därför kroppens andra hormoner och hormonella obalanser uppstår.

 

Det finns många sätt att skapa ett tillstånd av stress i våra kroppar. Det kan vara genom tankar, oro, tidspress och krav. Men det kan även vara genom mat, dryck och toxiska preparat så som schampo, hudkräm, plaster, nya möbler och annat som finns i vår närmiljö.

 

 

 

 

Genom att kartlägga vår stress kan du reflektera över hur du har det i ditt liv, hur just du reagerar stress och hur du kan  bjuda in små förändringar i vardagen som leder till att skapa rätt förutsättningar för en hållbar vardag och ett fungerande hormonsystem.

 

Kursen bjuder in till ett liv där du skapar en möjlighet till lugn och trygghet. Där du sover bra och äter näringstät mat. Yogan och andning används som ett kraftfullt verktyg för att balansera system för optimal hälsa och hormonell hälsa som i sin tur skapar en vardag i balans, kraft och lust!

.

 

Välj med omsorg, välj med hjärtat.

Välj ditt liv.